Blog

Klaudio Tomaz: Vina se kreiraju srcem!

Dolazak kod obitelji Tomaz trenutak je koji se duboko ureže u sjećanje. Ispred obiteljske kuće gdje su smješteni podrum i kušaonica dočekao nas je uvijek nasmijani i karizmatični Klaudio Tomaz sa suprugom Danijelom, koja ovoj priči daje posebnu toplinu. Osim njih u obiteljsku vinsku priču uključena su i djeca, sin Antonio koji s ocem radi u vinogradu i podrumu, te kćeri Melani i Stefani, koje su zadužene za prezentacije i degustacije. Topla, vesela i zaista posebna obitelj koja svakoga gosta prigrli, a prigrlila su nas i oduševila i Klaudijeva vina i Danijelini kulinarski specijaliteti.

Vinarija Tomaz smjestila se u podnožju drvenoga gradića Motovuna. Na oko 13 hektara vinograda zasađene su ravnomjerno bijele i crne sorte - malvazija istarska, muškat, sauvignon blank, teran, merlot i malvazija crna. Većinom su to mladi nasadi. Godišnja proizvodnja doseže i do 100.000 butelja. Mikroklimatski uvjeti, u kojima se spajaju mediteranska i kontinentalna klima, pogoduju kvalitetnom dozrijevanju grožđa te oplemenjuju vina intenzivnim aromama.

Klaudio Tomaz vinar je koji prije svega sluša svoje srce u kreiranju vina jer, kako kaže, samo tako se može napraviti vino koje će publika prepoznati. Prije 11 godina krenuo je u svijet vina a da o tome nije imao školsko znanje, samo ono što ga je naučio nono Piero, koji mu je bio veliki uzor. Sada vidi veliku razliku na vinskoj sceni.

- Prije 11 godina meni je sve ovo izgledalo zanimljivo i intrigantno jer je već tad hrvatsko vino bilo na nekom nivou, ali je bilo puno prostora za napredak. Danas se vidi veliki napredak, napravili smo velike korake u kvaliteti, ali imamo još puno koraka što se tiče srca i duše. Ja sam samo srce slušao jer nisam imao potrebnu školu. Vjerovati u sebe je iznimno važno da bismo vina dobro pozicionirali na tržištu - otkriva Klaudio Tomaz.

U rano proljeće planiraju gradnju nove vinarije koju će prepustiti sinu Antoniju. Klaudio će se povući u stari podrum, gdje planira raditi vino za svoj gušt, jednu bijelu i jednu crnu kupažu od svojih sorti.

- Što manje imam imperativa, to ću lakše raditi i bit će to kupaže za moj gušt. Želja mi je napraviti dva velika vina. Natjecanja i ocjenjivanja neće biti prioriteti, više dokaz da se u Istri mogu napraviti vrhunska i velika vina - priča Klaudio.

Sinu je dao savjete da struku treba poslušati i naučiti tehnološke procese, obradu tla i sve kemijske analize tla i vina, ali ako ne posluša svoje srce, neće uspjeti napraviti ono što vino treba, a vino treba dušu.

Svi koji su ga imali priliku upoznati ostali su očarani njegovom karizmom, veselom i toplom naravi koju ima, ali koje prenosi i na svoja vina.

- Sesto senso malvazija je moja duša, teran je moj karakter, a malvazija Avangarde je moje raspoloženje i moj način života - kroz osmijeh kaže Klaudio.

Teran mu je izuzetno važan, a značajno se angažirao i u sporu između Hrvatske i Slovenije oko mogućnosti korištenja naziva za to vino. Odlučno je zastupao interese istarskih vinara i sada je ponosan jer je Hrvatska dobila taj spor.

- Ne može se izmjeriti koliko mi je bilo važno da teran ostane ono što jeste, možda je lakše izračunati koliko je bilo neshvatljivo da nam uopće netko to može oduzeti, to naše pravo i naš dio vinskog svijeta Istre. Tu je stvar jasna i čista. Mi se družimo s kolegama iz Slovenije, dali su nam i podršku - objašnjava Tomaz.

Najteža sorta koja traži posebnu pažnju je teran. On je u Motovunu postao, rodio se i daje najbolje rezultate. Na ovogodišnjem prestižnom Decanter World Wine Awardsu u Londonu Klaudio Tomaz je dobio zlato za teran Barbarossa.

- Koliko god mu sve paše, treba ga stalno imati pod kontrolom, od početka pupanja do butelje. Sorta koja se voli roditi na lozi, a veliki prinosi nisu dobri, zato treba biti pažljiv da ne strše tanini. Treba raditi na smanjivanju prinosa i ukrotiti ga kao divljeg pastuha. S teranom treba puno raditi, zato mi je ova nagrada posebno draga - ističe Klaudio.

Da biste potpuno doživjeli priču i emocije koje prenose vina Tomaz, svakako trebate otići u Motovun, posjetiti ovu vinariju i upoznati vinara koji uvijek širi pozitivnu energiju.

 


 
Najčitaniji članci u ovoj kategoriji

WOW obilazak Šibensko-kninske županije
2022-04-28
otvaranja: 1024
Savršena oluja hrvatskih talenata u New Yorku
2024-02-20
otvaranja: 870
Maraština, kraljica vinarije Sladić
2021-08-26
otvaranja: 635
Noć plesa u Zagrebu
2024-04-02
otvaranja: 592

Najčitaniji članci drugih kategorija

Pilato Grand Cuve
2021-08-26
otvaranja: 1720
Saša Bernobić: Zašto volim malvaziju
2022-01-29
otvaranja: 1656
Filippo Magnani novi je suradnik Vinum.IN-a
2023-10-03
otvaranja: 1375
Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu
2022-01-18
otvaranja: 1041