Blog

Vertikala rajnskog rizlinga Vinarije Kopjar!

autor: Tomo Jakopović

Nedavno održana vertikalna degustacija rajnskih rizlinga vinarije Kopjar u Vinskom Klubu pokazala je kako je Hrvatska, a posebno njen sjeverozapadni dio dobar domaćin ove za mnoge najveće i najuzbudljivije svjetske sorte. Bregovita Hrvatska po svojim je klimatsko-pedološkim uvjetima idealno područje za proizvodnju rizlinga što u kontinuitetu pokazuju ponajbolji hrvatski vinari poput Bolfana, Kosa, Koraka, Šembera, Tomca… Prepoznao je i Robert Kopjar potencijal sorte i sve prednosti zagorskih brega te krenuo u proizvodnju rizlinga bez kompromisa i dodvoravanja diktatima tržišta.

Uzme li se u obzir narušen ugled zbog lošeg rinfuznog i litarnog “gemišt” vina koja su se uglavnom pogrešno deklarirala kao rizling i time nanosila direktnu štetu rajnskom rizlingu, nedovoljno poznavanje i nerazumijevanje sorte kod većeg dijela potrošača, svaki uspjeh hrvatskih vinara u proizvodnji rizlinga kao i približavanje kupcu kroz izvrsnost i autentičnost u boci hvale je vrijedan i potreban za promjenu percepcije i odnosa vinske publike prema ovoj plemenitoj sorti.

 

Na početku smo paralelno kušali “mlađe” rizlinge iz 20', 19' i 18' gdje se jasno pokazala slijedivost, stilska forma, filozofija i potpis vinara. Sva vina su polusuha, savršeno čistih i preciznih sortnih aroma i okusa. Premda vrlo slijediva i stilski ujednačena svaka berba iskazuje svoj karakter kao refleks specifičnosti berbe što upućuje na filozofiju vinara o stvaranju vina uz minimalne intervencije u skladu svjetonazorskih odrednica ekološkog pristupa proizvodnji vina. 

 

2020. se pokazala vrlo izravna, svježa i iskričava uz dojam da joj je potrebno još vremena u boci.

 

2019. koja je prisutna na tržištu, reflektirala je moć i karakter, nešto zelenijih, pa čak i cvjetnih aroma koje su se probijale ispod karakterističnih voćnih mirisa marelice i breskve. Sočno vino, srednjeg prema punom tijelu, dugog završetka i savršenih odnosa neprevrelih sladora i izražene voćno-mineralne kiseline.

 

2018. je pokazala svu raskoš sorte i savršeni balans čak 9 g. ostatka sladora i vibrantne mineralne svježine. Prepoznatljive rizlinške arome sa tek ponešto tercijarnih nota, ali sa jasno primjetnim benefitom od odležavanja u boci.

A da rizling ima veliki potencijal odležavanja i da jako voli bocu pokazale su 17', 15' i 13.

Upravo je 2017. izazvala najburniju raspravu zbog svojih aromatskih specifičnosti, međutim svi su se složili da vino pršti životnom energijom i da je vrijeme na njegovoj strani. 

 

2015. je bila pravi klasik, uz lijepe arome zrelog žutog voća ponudila je sada već primjetne, ali nenametljive botritične, petrolejske note. Punog tijela, reflektira moć, slast i užitnu svježinu protkanu mineralnim ugrizom. Vino za velike trenutke.

 

2013. je izazvala s razlogom veliki respect i znatiželju, pogotovo ako se uzme u obzir da je to prvi rizling proizveden u vinariji Kopjar. Zatvoren u bordošku bocu već više od osam godina odolijeva zubu vremena i još uvijek ne pokazuje znakove umora nego nasuprot pun je energije, raskošnih sortnih aroma, finog okusa, mineralan, svjež i što je najvažnije jako užitan. Majstorski uradak vinara koji ne izmišlja “toplu vodu” nego maksimalno koristi potencijal sorte i prednosti Bogom danog teroara čiji je i on neizostavan dio.

 

Na kraju smo kušali i 2021. za koju Robert smatra (a ja se slažem) da je možda i najpotentnija od svih dosadašnjih berbi. Premda još pomalo razbacana pršti hrskavom svježinom i skreće pozornost na ozbiljnu strukturu, što ju uz kiseline, mineralnost, ostatak sladora i veliki ekstrakt legitimno nominira za veliko vino u budućnosti. Treba naglasiti da smo 2021. kušali isključivo da bi dobili bolji uvid u razvojne faze rizlinga i time kompletirali ovu nezaboravnu stručno-edukacijsku degustaciju.

Za kraj želim naglasiti da su Kopjarevi rizlinzi kao i ostala njihova vina odličan omjer cijene i kvalitete što je vrlo važno u ovim izazovnim vremenima.

Bila je to još jedna sadržajna i ugodna večer u Vinskom Klubu, popraćena konstruktivnom raspravom i brojnim komentarima uglednih vinskih profesionalaca i istinskih ljubitelja rizlinga kojim se ovim putem zahvaljujem na iskazanom interesu.

 

Čestitam Robi!

 

Najčitaniji članci u ovoj kategoriji

WOW obilazak Šibensko-kninske županije
2022-04-28
otvaranja: 382
WOW Večer pjenušaca
2021-12-09
otvaranja: 181
Klaudio Tomaz: Vina se kreiraju srcem!
2021-05-31
otvaranja: 160
WOW posjet vinariji Poletti
2021-11-08
otvaranja: 159

Najčitaniji članci drugih kategorija

Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu
2022-01-18
otvaranja: 494
Saša Bernobić: Zašto volim malvaziju
2022-01-29
otvaranja: 313
Dani smokava
2021-09-03
otvaranja: 265
Njegovo veličanstvo Ivan Enjingi
2021-07-05
otvaranja: 234