Blog

U slavonskim vinogradima predstavljena nova vina branda Enosophia

autor: Ivana Begović

Proveli smo predivan dan u suncem okupanoj Slavoniji - uz razgledavanje novih vinskih podruma, posjet vinogradima i slavonske delicije, u Feričancima su predstavljena nova vina vinarije Enosophia. U odličnom društvu i uz iznimnu gostoljubivost naših domaćina uživali smo u tri izvrsna pjenušca kreirana od različitih sorti te vrhunsko crno vino iz feričanačkih vinograda – sve redom noviteti  vinske ponude Enosophie.

Predstavljanje novih pjenušavih vina započelo je kušanjem laganog, voćnog pjenušca, Today Rose, koji nam je prezentirao glavni enolog Enosophie, Martin Kovačić.

Posjet se nastavio zanimljivom i poučnom šetnjom proizvodnim dijelom vinarije. Pobliže smo upoznali proces nastanka vina, posebice način proizvodnje Enosophia pjenušaca. Obišli smo i  stari podrum u kojem u drvenim bačvama dozrijevaju  najvrjednije kapljice ove vinarije - Premium crna vina.  Uslijedio je obilazak fascinantnih, modernih novih podruma, gdje su nam uz stručno vodstvo Lucije Kužir predstavljena  još dva nova pjenušca - Today Blanc i Nice to see you.

Enosophia je više nego uspiješan spoj tradicije i modernog te se ljubav prema poslu vidi kroz svaki detalj vinarije kao i u svakoj riječi naših domaćina. Najbolji je to recept za uspijeh i dobivanje vrhunskog finalnig prozivoda u boci.

Više od 85 posto grožđa za proizvodnju vina ove vinarije ručno je ubrano u vinogradima na obroncima Krndije koje smo razgledali tijekom vožnje kočijom po feričanačkim vinskim cestama.  Nezaboravno je to isktvo, a pogledi na predivnu prirodu i nepregledna prostranstva prekrivena urednim i s pažnjom održavanim vinogradima ne da su riječima opisati. Mirate doći u ovaj bajkoviti kraj i vidjeti, upiti svaku vizuru koju ćete sigurno zauvijek pamtiti.

Pjenušava vina Enosophie nastala su sa željom popularizacije pjenušaca, posebice među mlađom generacijom.

 

Vođeni idejom kako je svaki dan, svaki susret i svaki događaj bitan i neponovljiv te ga  treba proslaviti, mladi stručnjaci vinarije Enosophia razvrazvil pjenušce proizvedene Charmat metodom, a nazvali su ih prigodno – Today.

„Višu kiselost i voćnost, koja nakon daljnjih procesa proizvodnje našim pjenušcima daje svježinu i lagan okus, omogućuje upravo rana berba vinskih sorti frankovke i graševine. Sve bobice za naša pjenušava vina beremo ručno pa se potom odvija primarna fermentacija na 16 stupnjeva Celzijevih. Zatim se skladište u Autoclave inox tankovima gdje dolazi do sekundarne fermentacije, Charmat metodom. Pjenušava vina nakon završetka tog procesa punimo u boce na našoj novoj liniji za punjenje vina“, rekao je glavni enolog vinarije Enosophia, Martin Kovačević. 

Laganih i elegantnih okusa s aromama citrusa i bobičastog voća, Today Rose i Blanc idealno su osvježenje za svakodnevna druženja. Proizvedeni su od graševine i frankovke, dviju vinskih sorti karakterističnih za feričanačko vinogorje i slavonsku regiju, savršena su podloga za ljetne koktele, a izvrsno se slažu s raznovrsnim jelima i desertima

U to smo se uvjerili prilikom druženja u  vinariji Enosophia.

Odabrana vina kušali smo uz slavonsku kuhinju na moderan način. Pet inovativnih i, prije svega, ukusnih sljedova fine dining jela s potpisom Tihomira Bježančevića upotpunila su pjenušava vina i novi crni cuvee s potpisom Enosophie, naziva Ruby Fusion. Voćno , punog tijela s utjecajem drveta koji daje slatke začine i vaniliju, ovo vino odlično se sljubilo uz file jelena u demiglas umaku s vrganjima i crnim trubama, pire od celera i poriluka te karamelizirano šumsko voće i čips od batata.

„Naša nova vina zamišljena su kao vina za mlađe generacije. Prepoznatljivih, a opet inovativnih okusa, predstavljaju i našu vinariju koja tradicionalnom proizvodnjom te modernom preradom i tehnologijom stvara nova vina na tržištu. Raduje nas da smo ih predstavili kroz jednu zaokruženu cjelinu, uz gastronomsku i turističku ponudu u našim Feričancima, u našim vinogradima. Naša odluka da se stvaranje dodane vrijednosti može postići isključivo kroz povećanje kvalitete proizvoda odredila je smjer u kojem danas idemo, a ova vina samo su dio toga. Nova strategija razvoja vinarije ima puno šire ciljeve, prije svega razvoj destinacije, ali i Slavonije kao vinske regije u cjelini i vjerujemo kako ćemo ih ostvariti u budućnosti“, zaključio je direktor vinarije Enosophia, Ivan Maričić.

Enosphia prava je slavonska vinska bajka, savršen put za promociju cijelog kraja te će sasvim sigurno nastaviti svakim svojim novim projektom nastaviti promovirati ovaj predivni dio Hrvatske na najbolji mogući način – kako i zaslužuju.

Još uvijek pod dojmom gostoljubivosto kakvu samo Slavonci znaju pokazati, odličnih vina i zalogaja krenuli smo doma sigyrni da ćemo se ovdje još puno puta vratiti. A vi? Svakako nađite slobodan da za posjet Feriščancima!

 

Najčitaniji članci u ovoj kategoriji

WOW obilazak Šibensko-kninske županije
2022-04-28
otvaranja: 456
Maraština, kraljica vinarije Sladić
2021-08-26
otvaranja: 206
WOW Večer pjenušaca
2021-12-09
otvaranja: 195
Klaudio Tomaz: Vina se kreiraju srcem!
2021-05-31
otvaranja: 178

Najčitaniji članci drugih kategorija

Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu
2022-01-18
otvaranja: 530
Saša Bernobić: Zašto volim malvaziju
2022-01-29
otvaranja: 352
Dani smokava
2021-09-03
otvaranja: 288
Njegovo veličanstvo Ivan Enjingi
2021-07-05
otvaranja: 267