Novosti

Upotpunite kišne dane harmoničnim okusima cuvea

Zakoračili smo u najšarenije godišnje doba, dani su kraći i temperature niže. Priroda oko nas postaje pozornica različitih boja koje u zajedničkoj simbiozi čine savršen jesenski mozaik. Taj neobičan spoj raznih nijansi potaknuo nas je na potragu za idealnim vinom koje će upotpuniti jesenske dane. Baš poput šarenih boja koje zajedno čine idiličnu sliku, Cuvee Miraz stapanjem različitih, pomno odabranih sorti, svakom kušaču pruža drugačiji užitak ispijanja crnog vina.  

Nastao prema modelu bordoških kupaža, Miraz Cuvee, kombinacija je cabernet franca, merlota, cabernet sauvignona i najpoznatije crne sorte feričanačkog vinogorja, frankovke. S obzirom na to da su vodeće europske vinarije, posebice one u Italiji i Francuskoj, počele razvijati sve više kupažiranih vina, poznata vinarija s istoka Slavonije, Feravino, odlučila je ići u korak s europskim trendovima pa je 2015. godine kreirala novo i moderno vino, prvi Cuvee Miraz feričanačkog vinogorja. Nakon uspješne linije cuvea iz 2015. godine, na tržište je plasiran Cuvee Miraz iz berbe 2017., a u tom harmoničnom i aromatičnom vinu možemo uživati i danas.   

„Cuvee Miraz proizveden je od ručno ubranog grožđa iz vinograda sa smirenijim i manjim prinosima, do 1 kilograma po trsu. Svaka sorta je posebno prerađena, uz korištenje istih proizvodnih tehnika. Odrađena je alkoholna fermentacija uz maceraciju u trajanju od 12 dana. Malolaktična fermentacija je pokrenuta usporedno s alkoholnom, a završila je u barrique bačvama od slavonskog i francuskog hrasta. Vino je u tim bačvama 12 mjeseci, a nakon dozrijevanja izabrane su najbolje bačve te se vino sjedinilo i pripremilo za punjenje. Vrlo precizan je odabir drveta za svaku pojedinu sortu, a cilj je da drvo oplemeni i obogati vino pritom čuvajući pojedine sortne karakteristike koje u konačnici i jesu posebnost ove kupaže. Nakon punjenja vino je odležavalo u boci dvije godine prije izlaska na tržište.“, istaknuo je Martin Kovačević, enolog vinarije Enosophia, nove boutique vinarije proizašle iz sinonima za slavonska vina, vinarije Feravino.

Ovo vino je rubinski crvene, duboke boje. Miris je kompleksan, izraženog intenziteta prožet crvenim i crnim bobičastim voćem poput kupina, malina, šljiva i višanja, u spoju s herbalnim aromama paprike, listom rajčice te začinskom aromom papra. Potpunu kompleksnost mirisu pruža elegantan utjecaj drveta kroz slatke začine, duhan i tamnu čokoladu. Okus Cuvee Miraza vjerno prikazuje sve ono što osjećamo u mirisu uz zrele i mnogobrojne tanine koji mu daju kompletnu strukturu, a ugodna svježina vinu pruža dugotrajan završetak. Ovo suho vino punog tijela preporučujemo poslužiti s jelima u kojima dominiraju crvena mesa, hladni mesni naresci, a nekoliko gutljaja ovog slavonskog Cuvea odlično će se sljubiti i s janjetinom te desertima od tamne čokolade s umacima od šumskog i bobičastog voća.

Cuvee Miraz zanimljiva je crvena kupaža, modernijeg izričaja koja će nam ispričati jednu sasvim novu, harmoničnu i opuštajuću priču. Stoga, vrijeme je da nazdravimo jeseni i uživamo u ljepoti boja, mirisa i okusa koji nas okružuju.

Najčitaniji članci u ovoj kategoriji

Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu
2022-01-18
otvaranja: 1041
Dani smokava
2021-09-03
otvaranja: 492
Bliži se 11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb
2024-04-09
otvaranja: 419
Upotpunite kišne dane harmoničnim okusima cuvea
2022-09-29
otvaranja: 414

Najčitaniji članci drugih kategorija

Pilato Grand Cuve
2021-08-26
otvaranja: 1720
Saša Bernobić: Zašto volim malvaziju
2022-01-29
otvaranja: 1656
Filippo Magnani novi je suradnik Vinum.IN-a
2023-10-03
otvaranja: 1375
WOW obilazak Šibensko-kninske županije
2022-04-28
otvaranja: 1024