Blog

Vino i umjetnost u vinariji Kota

Prošlog tjedna, u neodvojivom spoju vina, umjetnosti, povijesti, mita i religijskog propitivanja, razgovarali smo s Umjetnikom Dimitrijem Popovićevim u Vinariji Kota, vinariji smještenoj na zagorskim brežuljcima, čiji vlasnik, inž. Tihomir Kota godinama stvara, ispituje, istražuje i hrani naša osjetila vrhunskim pjenušcima i vinima.

Dioniz, Bog i Čovjek, ponovno rođen zahvaljujući ocu Zeusu nakon nasilne smrti, onaj koji nam je najpoznatiji kroz Vino.

Isus Krist, Bog i Čovjek, ponovno rođen zahvaljujući Ocu nakon nasilne smrti, koji je vodu pretvorio u vino, vino koje postade krv Njegova.

Sveti Gral, mit ili stvarnost, vječna potraga za blaženstvom i srećom, Kalež krvi Kristove.

I Žena! Žena kao živo biće ljubavi, mistična i fatalna od Zeusa do Krista, od prapovijesti do danas.

Kako su povezane kroz riječ i djelo jednog od najvećih imena likovne i književne scene, Dimitrija Popovića?

 

U razgovoru s Popovićem, čije se stvaranje događa više od pola stoljeća i koji je kroz svoja djela, bilo književna, bilo ona likovna, sakralne i svjetovne tematike, ovim temama posvetio godine kontemplacije i razrade, uživali su birani uzvanici, prijatelji umjetnosti i vina.

Popović svojim djelima izaziva na razmišljanje, potiče um i maštu, izaziva na raspravu, s dodirom nadrealnog i nadnaravnog, od studentskih dana i rada s velikanima svjetske scene nadrealne umjetnosti. I danas još uvijek stvara i piše jednakim mladenačkim žarom i znatiželjom te obrađuje uvijek aktualna pitanja smisla postojanja i uloge smrti, prožimajući kroz djela simboliku, religiju i aktualna društvena poimanja. Erotika i krv, jednako su prisutni kao i svetost, bez obzira da li je tematika djela sakralna ili svjetovna i da li je izražena slikom ili riječi.

Jer, jedno iz drugoga proizlazi. Kao što riječ potiče na sliku, tako i slika stvara riječ.

Koncept eventa i sam višesatni razgovor, vodila je Andrea Perkov, ljubiteljica umjetnosti i vina, prijateljica umjetnika i vinara te povela publiku u antiku, otkrila mitove Bogova i Ljudi i onih koje umjetnika fasciniraju kroz čitavo stvaralačko razdoblje, žene…od Marije iz Magdale, Salome, Judite. Svaka je od njih imala neodvojivu poveznicu s vinom, svaka je ostavila neizbrisiv trag u povijesti.

Čuli smo razmišljanja nekih filozofa, od Nietzschea do Hamvaša, koji su vinu posvetili misli i djela, u zalasku sunca uživali u pjenušcima jednako tako interesantnih imena, mirisa i boja, okusa i mjehurića.

 

Vinarija Kota, u Zlataru u Zagorju obrađuje vinograde chardonnaya i sauvignon blanca te se zbog volumena proizvodnje, ali i vrlo individualiziranog pristupa klijentu naziva "boutique" vinarija.

Tihomir Kota, po struci inženjer strojarstva svoju primarnu viziju kontinuirano i predano održava, kako kroz samo vino, tako i kroz razna događanja u samoj vinariji poput ovoga.

 

„Vino je tekuća ljubav, dragi kamen je kristalizirana ljubav, žena je živo biće ljubavi. Ako tome dodam cvijeće i glazbu, tada ljubav treperi u bojama, pjeva i živi. Mogu je pojesti i popiti“, napisao je Bella Hamvaš u Filozofiji vina, a prisutni na događanju su je upravo tako i doživjeli i takva je živa, treptava i tekuća ljubav spojila Popovića, Kotu i Perkov da stvore i daruju nam ovaj neponovljivi doživljaj.

 

 

 

 

 

Najčitaniji članci u ovoj kategoriji

WOW obilazak Šibensko-kninske županije
2022-04-28
otvaranja: 1024
Savršena oluja hrvatskih talenata u New Yorku
2024-02-20
otvaranja: 870
Maraština, kraljica vinarije Sladić
2021-08-26
otvaranja: 635
Noć plesa u Zagrebu
2024-04-02
otvaranja: 592

Najčitaniji članci drugih kategorija

Pilato Grand Cuve
2021-08-26
otvaranja: 1720
Saša Bernobić: Zašto volim malvaziju
2022-01-29
otvaranja: 1656
Filippo Magnani novi je suradnik Vinum.IN-a
2023-10-03
otvaranja: 1375
Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu
2022-01-18
otvaranja: 1041