Predstavljamo

OH WINE Wine for the team

Na osunčanim zapadnim visoravnima podno Vižinade, u selu Ohnići, tradicionalno u bogomdanim geoklimatskim uvjetima obitelj Bernobić obrađuje vinograde milovane daškom mora koji daju nagrađivana vrhunska vina.

Saša Bernobić ime je koje se nedavno bljeskovito pojavilo na vinskoj sceni. Njegov brand OH wines zauzeo je istaknuto mjesto i osvojio srca vinoljubaca. Zanimljivi nazivi vina, upečatljiva etiketa i moderna stilistika vina zaintrigirali su publiku i osvojili sve pohvale. Na dubokoj crvenoj zemlji obogaćenoj mineralima nastaju isključivo visokokvalitetna vina.

- Ovo je moderna njemačka škola provedena na istarskom terroiru. Njemačku preciznu tehnologiju smo preselili na naša vina. Nijemac nije čudo, nije po nečemu poseban, ali je precizan.  Kad vi te precizne podatke i parametre poštujete u mediteranskoj klimi, dobijete izuzetno zanimljive rezultate - pojašnjava Saša Bernobić stilistiku svojih vina. 

Trendovi se mijenjaju, traže se lagana i živa vina, a Saša prati te trendove jer vina trebaju biti za druženja, laganija i nižih alkohola. Kako i sam kaže: "Wine for the team". Za kreiranje dobre priče treba kreirati nešto što ostaje u dobrom sjećanju.

Nakon završenoga Agronomskog fakulteta Saša se istaknuo kao jedan od pet najboljih studenata te se zaposlio kao tehnolog u Agrolaguni, gdje je u sedam godina rada stekao neprocjenjivo znanje i iskustvo. Ipak, pokrenuti nešto svoje bila mu je želja oduvijek.

- U Istri sam još kao dijete prije upisa u srednju školu vidio dvije opcije, poljoprivredu i turizam. Kako smo imali jedan hektar vinograda, još tada smo otac i ja počeli pomalo raditi i probudili su se moji interesi. Želio sam steći iskustvo, naučiti posao i proizvoditi svoja vina - ističe Saša.

Proizvod mu je drukčiji iznutra i izvana. Na svakoj etiketi piše koliko bobica određene sorte grožđa je u butelji. Možda se čini nemoguće izračunati, ali njemu je i to uspjelo.

- Nisam znanstvenik, ali sam 'luđak' koji vodi statistiku i dobijem točne brojeve. To je jako veliki posao. Kroz ciklus berbe do vina ima četiri, pet faza i postoje podrumarske evidencije kroz koje se može izračunati točan broj bobica u vinu. Imamo ciljanu publiku kojoj smo posvećeni i svoju viziju koje se držimo. Devedeset posto prodaje je na kućnom pragu, tamo gdje vino nastaje. Ljudi to vole - pojašnjava Saša.

Uz vrhunska vina obitelj Bernobić proizvodi i vrhunska maslinova ulja od sorti leccino, pendolino i bjelica. Na svakoj boci je istaknut broj maslina koje su upotrijebljene za proizvodnju ulja. Proizvede se oko 450 litara na godinu i velika količina bude rezervirana i odmah rasprodana.

Cilj nije biti prisutan na svakom koraku, nego kreirati vina koja su posebna, spremna pozitivno iznenaditi i najzahtjevnije te privući posjetitelje u vinariju gdje je doživljaj kušanja uvijek drukčiji i bolji. Ne planira ni veliku proizvodnju jer želi zadržati kvalitetu, pa je maksimum koji želi dostići godišnja proizvodnja od 12.000 butelja.

Vina OH my darling, OH yeah i OH my goodness su kupaže koje je Saša kreirao sebi za dušu, vodeći se svojim vizijama.

Ipak, vino sa Sašinim potpisom tek očekujemo. Teran je to koji će uskoro izaći na tržište, a sigurno će privući veliku pozornost vinske publike. Nakon dvogodišnjeg istraživanja terana od kojeg se uzela sirovina iz Istre u Njemačkoj je od nje napravljeno 125 g kvasca. Iz sirovine su uzeli najbolje stanice kvasca, genetski ih izdvojili i osušili. Na tim kvascima je Saša Bernobić napravio prvih 500 litara vina. Osim kvasca ovo vino posebnim čine i selektirani, ručno birani, najbolji grozdovi iz vinograda.

Tekst: Dijana Grgić

Najčitaniji članci u ovoj kategoriji

Filippo Magnani novi je suradnik Vinum.IN-a
2023-10-03
otvaranja: 1375
OH WINE Wine for the team
2021-05-31
otvaranja: 533
Sjajna vina iz pelješkog Malog Pariza
2021-11-12
otvaranja: 459
WINE & EGG
2021-08-26
otvaranja: 420

Najčitaniji članci drugih kategorija

Pilato Grand Cuve
2021-08-26
otvaranja: 1720
Saša Bernobić: Zašto volim malvaziju
2022-01-29
otvaranja: 1656
Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu
2022-01-18
otvaranja: 1041
WOW obilazak Šibensko-kninske županije
2022-04-28
otvaranja: 1024