Predstavljamo

WINE & EGG

Proizvođači vrhunskog vina teže vraćanju izvornoj i tradicionalnoj proizvodnji s  posebnim naglaskom na prirodno. Betonski spremnici u obliku jaja sve se više koriste umjesto uobičajenih spremnika za fermentaciju. Kombinacija jajolikog oblika i zlatnog reza  vinu omogućava  neprekidnu cirkulaciju dok beton prirodno regulira temperaturu.

Spremnici u obliku jaja u proizvodnji vina su se koristili još 6000 god.pr.Kr. Arheolozi su otkrili ostatke tradicionalnog gruzijskog kvevra koji se koristio u vinarstvu.  Wine & Egg je tradiciju jedne od najpoznatijih vinarskih zemalja preuzeo su i prilagodio modernom vremenu u kojem živimo.

- Naše istraživanje na području betonskih spremnika počelo je 2014. godine, U to vrijeme nas je kontaktiralo nekoliko priznatih slovenskih vinara u potrazi za  ekološkim betonskim jajima za vino.

 Trebali su jajoliki betonski spremnik koji će s jedne strane biti pogodan za čuvanje vina, dok će s druge strane omogućavati proizvodnju vrhunske kapljice. Imajući to u vidu, razvili smo takozvani eko-beton koji ne sadrži nikakve prevlake, aditive, plastifikaciju, okove niti štetne dodatke.

 Tijekom procesa sušenja Wine & Egg  spremnika izlučuje se sav višak cementa. Konačni proizvod je spremnik u obliku jaja, koji je potpuno siguran za držanje tekućine. Iako je naša izvorna ideja bila usmjerena prema vinu i vinarima, kasnije smo shvatili da su naši betonski spremnici u obliku jaja prikladni i za sazrijevanje piva. Kao rezultat toga, proširili smo našu ponudu na pivovare – poručuju proizvođači.

U 2018. godini odlučili su svoj Eko-beton podignuti na višu razinu. Usredotočili su se na razvoj konkretnog jaja koje je izliveno iz jednog komada. Taj je cilj ostvaren do kraja 2018. godine i danas su prvi koji na tržištu nude Eco-Concrete jaja napravljena iz jednog komada. To smanjuje rizik od pucanja zglobova i omogućena je maksimalna cirkulacija vina.

- Kako bismo tržištu ponudili vrhunske proizvode, odlučili smo spojiti funkcionalnost i ekstravagantan dizajn, jer vjerujemo da je dizajn važan. Tradicionalni oblik smo nadogradili boljom funkcionalnošću i dovršili liniju proizvoda širokim rasponom stalaka izrađenih od različitih materijala i oblika kako bismo udovoljili zahtjevima naših kupaca. Svi vinari i pivari su pozvani da isprobaju naš proizvod dizajniran posebno za njih. – kažu iz Wine & Egga.

Optimalna zapremina za betonsku vlastitu regulaciju fermentacije vina je između 900 i 1500 litara.pa je stoga  pokrenuta proizvodnja 1000 litrenih ovih spremnika. Relativno tanke betonske stijenke jaja mogu održavati stabilnu temperaturu bez potrebe za umjetnim hlađenjem, dok oblik jaja osigurava neprestanu cirkulaciju tekućine. Fermentacija otpušta toplinu koja stvara konvekcijske struje koje potiču cirkulaciju fermentirajućeg vina. Betonsko jaje nije jedini spremnik u kojem se odvijaju svi spomenuti procesi, međutim, zbog svog izvornog oblika najučinkovitije je u procesu fermentacije u usporedbi sa svim ostalim spremnicima.

Struktura Eko-Betona nije propusna za tekućine, no omogućuje zraku kontakt s vinom. To rezultira omekšavanjem tanina, stvaranjem bogatijeg tijela i razvijanjem složenijih struktura vina. Za razliku od drvenih bačvi koje imaju sličan utjecaj na vino, Eko-Beton ne dodaje nikakav okus vanilije ili drugih začina koji potječu od hrasta, ali omogućuje vinaru očuvanje voćnih karakteristika vina bez redukcijskih svojstava nehrđajućeg čelika. Tako Eko-beton kombinira prednosti hrastove bačve i inox posude. Istovremeno ni na koji način ne utječe loše na kvalitetu i okus, a vina iz ovih spremnika izražavaju terroir. Zato je betonski spremnik u obliku jaja idealan za vinare koji žele istaknuti sve kvalitete terroira i dobiti vrhunska vina.

Vino pohranjeno u betonskim spremnicima u obliku jaja bogato je taninima i po prirodi stabilno, što vinaru osigurava proizvodnju i dugotrajno čuvanj. Štoviše, tanini u betonskim bačvama ograničavaju sadržaj proteina i na taj način sprečavaju da vino postane mutno. Betonski spremnici su pogodni za sve sorte, posebno za malo mineralnija vina, a održavanje je vrlo jednostavno.

- Vrlo je važno izbjegavati temperaturne šokove u betonskim jajima. Betonu treba omogućiti vrijeme da se prilagodi temperaturi u okruženju u kojem se nalazi i tekućini u njemu. Također je potrebno izbjegavati ishitreno spuštanje jaja prilikom istovara. Wine & Egg spremnici  čiste se vodom. Temperatura vode ne treba prelaziti 20 °C. Svi kupci će prilikom kupnje dobiti sve upute potrebne za savršenu funkcionalnost našeg proizvoda – ističu tvorci Wine & Egga.

Ovo je definitivno proizvod koji svaki vinar treba imati u svom podrumu. Svoja najvrijednija vina spremite u betonske spremnike i sigurni ste da ćete dobiti vrhunski proizvod prateći svjetske trendove, zaključuju inovativni Slovenci.

 

 

Najčitaniji članci u ovoj kategoriji

Filippo Magnani novi je suradnik Vinum.IN-a
2023-10-03
otvaranja: 1375
OH WINE Wine for the team
2021-05-31
otvaranja: 532
Sjajna vina iz pelješkog Malog Pariza
2021-11-12
otvaranja: 459
WINE & EGG
2021-08-26
otvaranja: 420

Najčitaniji članci drugih kategorija

Pilato Grand Cuve
2021-08-26
otvaranja: 1720
Saša Bernobić: Zašto volim malvaziju
2022-01-29
otvaranja: 1656
Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu
2022-01-18
otvaranja: 1041
WOW obilazak Šibensko-kninske županije
2022-04-28
otvaranja: 1024