Novosti

Dani smokava

U današnje vrijeme nemalo je postignuće održati tradiciju punih, okruglih 15 godina! Unatoč svim okolnostima, Dani smokava u gradu Krku u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, uspjeli su u tome jer se održavaju od daleke 2007. , a ove, jubilarne 15. godine, produljeni su s dosadašnjeg vikend događanja na čak deset dana. Ta tradicionalna manifestacija grada Krka slavi cijenjenu i vrlo raširenu voćku Mediterana, smokvu, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Posvećeni edukaciji gostiju i lokalnog stanovništva o smokvi u svim njenim aspektima, Dani smokava istodobno turistički brendiraju grad Krk i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište.

Program manifestacije je bogat i zanimljiv i laicima i stručnjacima; i gastronomskim znalcima i gurmanima; i gostima i domaćinima - a uključuje izložbeni dio s desetak izlagača/proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda od smokava – pekmeza, džemova, rakija, likera, sireva sa smokvama, smokvenjaka - ali i ugostiteljsku ponudu 15 restorana, wine barova i bistroa, konoba i pizzerija, koja se tih dana bazira na smokvama. Sudjeluju renomirani krčki ugostiteljski objekti u rasponu od street fooda, preko bistroa i wine barova, sve do tradicionalnih konoba. Tu su i individualna savjetovanja o uzgoju smokava, radionice izrade suvenira na temu smokve – od gline i filcane krčke ovčje vune - sve do promocije knjige „Smokva“,  vodećih stručnjaka za smokve  dr.sc. Željka Prgometa i dr.sc. Ive Prgomet i predavanja „Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu“ uglednih gostiju, no ovogodišnje Dane smokava ponajviše je obilježila gala večera povodom jubilarnog 15.izdanja festivala, „Smokve by Deni Srdoč“.

Mladi ali izuzetno talentiran, poznati i priznati chef, 29.-godišnji chef rodom s Krka, koji je restoranu Draga di Lovrana u kojem je radio, priskrbio prestižnu Michelinovu zvjezdicu, a danas je glavni chef restorana „Nebo by Deni Srdoč“ u hotelu Hilton Costabelle Beach Resort and Spa, vrlo dobro zna kako smokvu pretvoriti u zvijezdu, tj. kroz svoja sofisticirana jela pokazati zašto je smokva zvijezda Mediterana. 30.8. u restoranu Marina Blue, krčkog hotela Marina, Srdoč je upriličio pravi  gastronomski doživljaj, hommage smokvi, gurmanski doživljaj popraćen vinima Kvarnera, a uz pomoć  nedavno osnovane Udruge Vina Kvarnera/Kvarner Wine.

Vinsku prezentaciju vodio je tajnik udruge Žarko Stilin Belac, uz vinare, a menu je sadržavao maštovite delicije na temu smokve. Za vrijeme dok su se gosti zagrijavali i smještali za stolove s pogledom na more i krčku rivu, posluženi su pjenušci dobrodošlice - Maličić vinarije Šipun i pjenušac Gospoja. Prvi slijed bio je juneći tartar, s umakom hollandaise, tostiranu focacciu, emulyiju od vlasca i ukiseljenim smokvama a uz pjenušac Plovanić od sorte belica, OPG-a Plovanić. Drugi slijed bio je oslić u marinadi s odležanim koromačem i ciklom u umaku od naranče i smokava te s majonezom od spiruline. Servirana je žlahtina Sveta Lucija vinarije Antuna Katunara, koja je nedavno osvojila bronačnog Decantera u Londonu. Slijedio je rižoto od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi koji je fantastično pratio hvaljeni vrhunski rosé Trojišćina vrbničke vinrije  Šipun. Mesni slijed bio je filet slavonske crne svinje glazirane smokvama uz espuma krumpir s hrenom, hrskavo sotirano povrće i jus, a vinski par je bio izvrstan Sansigot Kuće vina Ivan Katunar, vino/sorta koja je upravo zahvaljujući krčkim vinarima spašena od izumiranja. Desert je bio svojevrsna slatka fantazija:  čokoladna terina s kremom od vanilije, crumble od lješnjaka i flambirane smokve. Vinski partner bilo je Misno vino (žlahtina) poznate Poljoprivredne zadruge Gospoja. Nakon svega, gosti su kušali i vino iznenađenja, prošek Novi poret ugostiteljstva i trgovine Nada iz Vrbnika. Bila je to za sve prisutne večer(a) za pamćenje – s kraljicom smokvom u središtu gastro zbivanja, a uz ugodnu glazbenu pratnju Spart  Jazz Dua! S nestrpljenjem se čekaju 16.Dani smokava u Krku.

Foto: Borut Brozović (Studio B)

Najčitaniji članci u ovoj kategoriji

Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu
2022-01-18
otvaranja: 1041
Dani smokava
2021-09-03
otvaranja: 493
Bliži se 11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb
2024-04-09
otvaranja: 419
Upotpunite kišne dane harmoničnim okusima cuvea
2022-09-29
otvaranja: 414

Najčitaniji članci drugih kategorija

Pilato Grand Cuve
2021-08-26
otvaranja: 1720
Saša Bernobić: Zašto volim malvaziju
2022-01-29
otvaranja: 1656
Filippo Magnani novi je suradnik Vinum.IN-a
2023-10-03
otvaranja: 1375
WOW obilazak Šibensko-kninske županije
2022-04-28
otvaranja: 1024