Blog

Vina Bastian kreiraju novi stil na hrvatskoj vinskoj sceni

Moram reći da mi je od svih hrvatskih roséa, a na Pink Dayu Zagreb ih kušam uvijek dosta, premda se čuvam i pazim – jer – radim, u posljednje vrijeme najmiliji onaj Ernesta Tolja, Rosé Bastiàn.

Projekt Bastiàn osmislili su Zagrepčani Petra i Ivan Leko i to za vrijeme pandemije COVID-a 19, a vinariju su smjestili u Buje.

Kaže se da Buje već stoljećima budno bdiju nad Istrom, jer su od srednjeg vijeka poznate pod imenom stražar Istre, a nad Bujama bdiju njihovi sveci, Servolo i Sv. Sebastijan.

A što čuvaju Buje? Pa, nepregledne vinograde i maslinike, a time i živote mještana.  Ovdje su se uzgojem vinove loze bavili stari Grci, Histri, Rimljani, Talijani i – sada - Hrvati, a ovo se mjesto opravdano smatra najboljim za uzgoj vinove loze.

Posebnost je bijela zemlja, visina, čist zrak, a rezultat su osvježavajuća vina, mineralna, bogatih aroma.

Bračni par Leko nije pogriješio kad je angažirao izvrsnog enologa, Milana Budinskog i nakon nešto više od dvije godine, rezultati su više nego odlični, a budućnost svijetla. Bastiàn je očigledno rezultat njihove ljubavi prema vinu ali i upornosti, spremnosti i želje za stvaranjem nezaboravne i jedinstvene priče o vinu.

Vinarija Bastiàn prvi se put predstavila na Vinistri 2022. kad je njena Malvazija iz 2021. osvojila zlatnu medalju. Godinu dana kasnije Bastiànova je Malvazija ponovila zlato na Vinistri.

Niz se nastavio na međunarodnom natjecanju Svijet Malvazija u organizaciji Vinistre na kojem je malvazija 2023 proglašena je šampionskom s visokih 95 bodova .

- Prepoznali smo bogom danu ljepotu, posebnost i potencijal krajolika i bijele zemlje, rodne vinograde, te uz tim vrhunskih enologa, agronoma, tehnologa i vinogradara posvećeno radimo na svojim vinima – kažu.

Bastiàn rose je elegantno a moćno vino; iskričavo, lepršavo a ipak s puno karaktera; svježe, kremozno, voćno; osvježavajućeg i punog okusa pa ne čudi 2023.godište osvojilo srebro na Decanter Wine Awards natjecanju 2024. i Zlatnu medalju na internacionalnom natjecanju Concours Mondial de Bruxelles .

 

No Bastian tim uskoro će predstaviti i jedan novi rose, odležano ružičasto vino, ideja Petre Leko, a po onom što sam ćula treba reći da je to možda najinventivnije vino Bastiana do danas . Bastianov odležani Rose iz 2023 inspiriran je, kako sami kažu, luksuznim svjetskim vinima poput Garrusa i posve je novi žanr na hrvatskoj vinskoj sceni.

Držimo plačeve J i veselimo se unaprijed kušanju prvog odležanog Rosea odnjegovanog u hrastovim bačvama.

Tekst: Sanja Muzaferija

Najčitaniji članci u ovoj kategoriji

WOW obilazak Šibensko-kninske županije
2022-04-28
otvaranja: 1120
Savršena oluja hrvatskih talenata u New Yorku
2024-02-20
otvaranja: 964
Maraština, kraljica vinarije Sladić
2021-08-26
otvaranja: 715
Noć plesa u Zagrebu
2024-04-02
otvaranja: 661

Najčitaniji članci drugih kategorija

Pilato Grand Cuve
2021-08-26
otvaranja: 2397
Saša Bernobić: Zašto volim malvaziju
2022-01-29
otvaranja: 2330
Filippo Magnani novi je suradnik Vinum.IN-a
2023-10-03
otvaranja: 1662
Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu
2022-01-18
otvaranja: 1149