Novosti

Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu

autor: Dijana Grgić

U vinskoj prijestolnici Baranje – Zmajevcu i njezinim surducima, koji su danas uređene vinske ceste, smješteni su podrumi tj. gatori Zlatnog brda. Prošlog su tjedna u Vinskom klubu premijerno predstavljena vina vinarije Zlatno brdo, a publici su se predstavili vinar Goran Matijević i enolog Samir Nađ. Prezentaciju je moderirao sommelier Tomo Jakpović.

Goran Matijević privatni je poduzetnik koji je u Baranji vidio veliki potencijal, pa je odlučio okupiti kvalitetan tim i započeti vlastitu proizvodnju vina.

- Moja povezanost s Baranjom traje već 15-ak godina, a već dvije godine tamo i živim. Sasvim slučajno sam upoznao Samira, a sasvim slučajno i u neznanju kupio sam vinograde u jednom od najbojih predjela u Zmajevcu. To su vinogradi koje tretiramo 30% manje nego ostale. Zemlja, sunce i vjetar čine svoje. Ne mogu reći da mi vino nije posao, jako ozbiljno ga shvaćamo, ali nastojimo tu priču pričati onako kako ju Samir i ja vidimo, od ekološke proizvodnje do toga da maksimalni urod po trsu radimo na 1 kg ili manje. Imamo ambiciju na nekim lokalitetima uzgajati na jednom trsu samo jedan grozd da bismo dobili maksimalnu kvalitetu – istaknuo je Goran Matijević na početku večeri.

Vinogradi se nalaze iznad Zmajevca na iznimno plodnom tlu, uz pogodnu mikroklimu uvjetovanu blizinom Dunava, koji su glavni preduvjeti za uzgoj kvalitetnog grožđa, te proizvodnju vrhunskih vina.

U Vinskom klubu kušalo se svih šest vina ove mlade vinarije za koju će se tek čuti, jer ono što su predstavili dobar je pokazatelj da je pred njima svijetla vinska budućnost.

Graševina 2020. prvo je vino koje smo kušali. Slamnato žute boje, bistro, gusto, na nosu kompleksno. Na prvu se osjete mirisi zrelog voća, a kasnije bijelo cvijeće. Na nepcu užitno, meko i lijepo uravnoteženo. Vino koje se može piti tijekom cijelog dana.

Graševina 2018. vino je koje tek izlazi na tržište.

- Odabrali smo najbolje grozdove, maceracija je trajala 24 sata, fermentacija s divljim kvascima tri dana, a godinu dana je bilo na finom talogu – istaknuo je Samir.

Na nosu je vino svježe, osjete se miris maslačka, tropsko voće, orašaste note i cvjetne arome. Na nepcu je kremozno, ima mineralnu kiselinu i na kraju blagu i užitnu gorčinu. Kiseline su citrusne, čiste nepce i dižu ovo vino. Alkohol je dobro integriran i ne nalazimo ga ni na nosu ni na nepcu.

Gold Cuvee 2020. unikatno je vino koje je izazvalo puno pozitivnih reakcija publike. Pinot sivi izborna berba, traminac izborna berba bobica, chardonnay i rajnski rizling sorte su od kojih je napravljen ovaj cuvee.

- Kod bijelih cuvea izuzetno je teško pomiriti dvije sorte, a ovdje ih je četiri. Malo ih je na tržištu, barem onih visoko kvalitetnih. Najvažnija je kvaliteta grožđa – istaknuo je Tomo Jakopović

Vino je boje starog zlata što ukazuje na zrelost i kasniju berbu. Na nosu se ističu cvjetni mirisi žute ruže i jorgovana koje nosi traminac, zatim suhe marelice i medne note. U okusu je užitno, puno slasti od visokih alkohola. Bez obzira na ostatak šećera kiseline su postojane i drže vino u jako dobrom balansu.

- Goran je želio vino koje treba biti reprezentativno za regiju i vinariju. Dugo sam se igrao ne bi li ovo vino pretvorio u nadvinsku kremu koja jednoj vinskoj priči daje dušu – rekao je Samir Nađ za Gold Cuvee.

Kao četvrto vino na red je došao Cabernet sauvignon 2017. Vino duboke rubinske boje, puno sortnih karakteristika. Na nosu crno bobičasto voće, kakao, suha šljiva koja širi aromatsku priču.

Vino je prošlo šest dana hladne maceracije što je pridonijelo iznimnoj voćnosti. U okusu je fino, toplo i meko, a podižu ga mineralna svježina i zreli tanini.

Pinot sivi 2020. izborna berba vino je napravljeno od prezrelog i lagano dehidriranog grožđa. Boje je starog zlata i gusto. Na nepcu fino, puno slasti i bogatog okusa. Ističu se arome suhe marelice i tropskog voća.

Cabernet sauvignon 2015. kasna berba poslužen je kao „šećer na kraju“. Vrlo neuobičajeno vino, duboke granatne boje, likerskog mirisa, ali uz sve sortne karakteristike. Osim crnog bobičastog voća javljaju je suhe šljive i smokve. Na nepcu je vino bogato, užitno i lijepo.

Bio je pravi užitak kušati sva ova vina, slušati ovu vinsku priču i planove koje imaju Goran i Samir te ostaje samo veseliti se svim budućim vinima iz Zlatnog brda.

Najčitaniji članci u ovoj kategoriji

Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu
2022-01-18
otvaranja: 1005
Dani smokava
2021-09-03
otvaranja: 476
Upotpunite kišne dane harmoničnim okusima cuvea
2022-09-29
otvaranja: 399
Bliži se 11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb
2024-04-09
otvaranja: 358

Najčitaniji članci drugih kategorija

Pilato Grand Cuve
2021-08-26
otvaranja: 1290
Saša Bernobić: Zašto volim malvaziju
2022-01-29
otvaranja: 1251
WOW obilazak Šibensko-kninske županije
2022-04-28
otvaranja: 990
Savršena oluja hrvatskih talenata u New Yorku
2024-02-20
otvaranja: 830